Fotoselli kapılar birçok alanda ve çeşitte kullanılmaktadır, otomatik sensör sayesinde kapıların temas gerektirmeden açılması, kişi veya obje geçtikten sonra tekrar otomatik bir şekilde kapanmasıyla hem hijyenik hem de kolaylık açısından avantaj sağlar. Kayar kapı veya otomatik kapılar sektörde adlarını duyurmuşlardır.
Fotoselli kapılar çalışma prensibi olarak oldukça pratik ve basittir. Fotosel kapının sensör görevini görür, fotoseller ise fotodirenç sayesinde oluşur. LDR (light dependen tersistor) veya fotodirenç, ışığın ortamına göre farklılık gösteren dirençlerdir, fotoseller sıklıkla kadmiyum sülfid den (CdS) yapılır. Aldığı ışık yoğunluğuna göre değeri değişen bir dirençtir.
Sensör ışığa karşı oldukça duyarlılık gösterir, fotodirençlerin renk hassasiyeti insan gözüne benzerlik gösterir. Renkleri ve gölgeleri insan gözleri gibi algılar, bu sistem otomatik kapılarda kullanılır. Genellikle kadmiyum sülfid den imal edilir. Işığa duyarlı sensörlerin sistemi bu şekilde çalışmaktadır.
İçindekiler
Engelli yayaların, fotoselli kapı sistemi sayesinde yardım almadan giriş-çıkışlarını sağlayabilmektedir. Enerji tasarrufu sayesinde birçok sektörün tercihi haline gelmiştir, sadece giriş ve çıkışlarda aktif hale geldiği için elektrik kullanımı en az seviyede tutabilmektedir. Isı ve soğutma masraflarına kontrol dışı durum söz konusu değildir. Uzun ömürlü olması ayrıca önemli unsurlardan biridir.
Genel anlamda cam olan bu kapıların, krom çerçeveli paslanmaz çelikten imal edilir. Basit geçiş özelliği sayesinde oldukça ilgi görmektedir, kapının açılması hiçbir fiziksel güce gerek kalmadan kullanılır. Fotoselli kapılar kullanım basitliğinin yanında mekân da hoş estetik görünüm sağlamaktadır.
Sessiz ve düzenli çalışması sayesinde, yoğun geçişli binalarda tam performans sağlayarak çevrenin gürültüden rahatsız olmasını önler. Fotoselli kapılar mimari tasarımlara uyum sağlar, mekân için soğuk veya sıcak derecesini korur. Şık görüntüsü ve konforlu kullanım açısından büyük, kurumsal binalarda fazlasıyla tercih edilmektedir. Fiziksel güç kullanılmadan otomatik geçiş sağlamasıyla hijyen kurallarına uygun modellerdir.
Fotoselli kapı çeşitleri, cismi algıladığında kendi sistemi sayesinde temas gerektirmeden açılıp, ardından tekrar kapanmasıdır. Kapının tepe noktasında bulunan radar cihazı sayesinde belli bir alandaki hareketliliği algılar, ardından kapının açılması için sinyal yollar. Otomatik kapıların çalışma prensibi oldukça basittir. Fotoselli kapı sistemi 4 başlıkta incelenebilir,
Günümüzde fotoselli kapılar, çalışma sistemi mikrodalga veya kızılötesi frekanslarla çalışır. Kurulan radar sistemi, kişi veya objenin algılamasıyla, kapının otomatik bir şekilde çalıp geçiş sağlandıktan sonra, tekrar kapanması için ayarlanır.
Bu sistem kontrol paneline düşük voltajlı elektrik sinyali aktarır. Otomatik kapı sisteminde kanatların, canlıların kapı hareketi sırasında zara görmelerini engelleyen, aynı şekilde cam kapıların hareket etmesini tetikleyen sensörlerdir.
Fotoselli kapıların ana malzemesi alüminyum tercih edilir, bu profillerin sisteminde kanatların ağırlığı, otomatik kapının çalışma verimini doğru orantılı olacaktır. Sistemin sorunsuz bir biçimde çalışmasını sağlayacak, 4 mm+ 4 mm cam kalınlığı olan cam kapıda, 2200 mm geçiş yüksekliği mevcut olabilir. Otomasyon kapıları çift kanatlı olduğu için 100 ile 120 kg aralığında kanatları rahatlıkla taşıyabilmektedir
Fotoselli kapının en önemli kısmını oluşturur, motor ve yürütme grubunu oluşturmaktadır. Dekoderli motorlar çok sık kullanılmaktadır. Yürütme grubuyla motor birbirine bağımlı şekilde hareket eder, doğru orantılı performans içinde olan bu mekanizmada ağırlık ve hız ayarı gibi kısımları motor ve yürütme grubu performansını önemli ölçüde belirlemektedir.
Fotoselli kapılar kişi veya objeyi 6 metreye kadar tespit eder, yaklaştığında otomatik olarak açılması sağlanır. Radar sensörü aşağı-yukarı, sola-sağa dönerek hareket sağlayacak şekilde modifiye edilebilir. İstenilen alana odaklanma sağlanır, kanatların üzerin de bulunan radar ayar tripodu sayesinde minimum hız, hassasiyet, (hareket yoğunluğu) ve güç (mesafe) ayarları yapılabilir.
Fotoselli kapının sensörlerle donatılmış olması, kişi veya objenin arada kalması durumunda çarpmanın gücünü düşürerek, herhangi bir yaralanma olayının önüne geçişmesini sağlar. Engelli insanların hayatını pratik bir çözüm sunan Otomatik kapılar, herhangi bir fiziki güç gerektirmeksizin kişinin binaya girişini-çıkışını kolaylaştırır.
Normal kapılarda tekerlekli bir bireyin, geçişi oldukça zor olmasına karşın Otomatik kapılar çok daha pratik bir kullanım sunmaktadır. Hastane gibi sağlık ile ilgili kuruluşlarda acil giriş çıkışlarda hızlı ve kolay bir şekilde insanların geçişine imkân sağlar. Sağlık ocağı, laboratuvar ve hastane gibi hijyenin üst seviyede bulunması gereken ortamlarda temassız bir şekilde geçiş imkânı tanır.
Fotoselli kapı, binalardaki aktif kullanım alanlarında da yer kazanmasına, büyük ölçüde yardımcıdır. Hem kullanılacak alanı genişletirken hem de estetik görüntü ve modern sistemi sayesinde ortama uyum sağlar. Sistemin işleyişi bakımından bir kişi veya objenin radar sistemi alanına girdiği andan itibaren, kapının otomatik bir şekilde açılması sağlanır, bu süre içerisinde çok az miktarda enerji kullanılır.
Genel kullanımı cam gibi materyallerden olan bu kapılar, paslanmaz çelikten veya krom çerçeveli olarak imal edilir. Kolay geçişi gibi özellikleri ile oldukça ilgi görmektedir, kapının açılması için fiziksel güç hiçbir şekilde gerekmez, estetik görünümü sayesinde birçok farklı şekilde tasarlanabilmektedir. Kullanım amacına göre birden fazla çeşitte Otomatik kapı mevcuttur. Fotoselli kapı çeşitleri şöyledir,
Fotoselli kapılar birçok mod ve kullanımı vardır, istenirse tümden kapatılabilir veya belli bir kısma kadar aralık bırakılabilir. Otomatik kapılar bu modlar sayesinde büyük oranda enerji tasarrufu elde eder. Sürekli olarak açık kalmadığı için içerideki ısısının binanın içerisinde tutarak hem ısı hem de enerji kaybını büyük ölçüde etkiler. Fotoselli kapılar hammadde olarak genellikle alüminyumdan üretim yapılır, alüminyum çerçeveden yapılması, çevre tasarımlarına uyum sağlamaktadır. Fotoselli kapı modları şöyledir,
Alüminyum ve cam parçalardan yapılır, kullanım rahatlığı kadar estetik açıdan da zarif bir görüntü sağlayabilir. Özellikle büyük şirketler tarafından sıklıkla tercih edilir. Birden fazla teknolojiler kullanılarak, otomatik kapı haline getirilen bu sistem sayesinde, uzun vade de yarar sağlar. Otomatik kapılar sağlamlığının yanı sıra ısı tasarrufu ile de firmalar tarafından ilk sıralarda tercih edilir.
Otomatik kapının en yaygın kullanıldığı yerlerden biri olan büyük alışveriş merkezlerinde, alışveriş için harcanan zaman sonunda, insan gücü kullanmadan pratik bir şekilde geçişi sağlar böylece alışveriş torbalarının zorluk çıkarmadan dışarıya taşınmasında önemli rol oynar.
Hastane, sağlık ocağı, laboratuvar gibi hijyen alanının en üst seviyede tutulması gereken ortamlarda temasta bulunmadan rahatlıkla geçiş sağalar. Cam kapı veya buzlu cam yüzeyi sayesinde ortama girebilecek ışık miktarını arttırır ve ortamın daha aydınlık ve ferah gözükmesine olanak sağlar.
Yaşam alanlarının zamanla daha minimal bir hale gelmesiyle, bu alanlarda seçilen kapılarında boyutunun küçülmesine sebep olmuştur. Özellikle kapı açılıp kapanması sırasında, kanat boyutunun sorun yaratacağı küçük alanların kurtarıcı niteliği bulunuyor. Ayrıca yer tasarrufu açısından önemli ölçüde yer açarak ortamın daha geniş ve ferahlık sağlamasına olanak tanır.
Fotoselli kapı hakkında daha fazla bilgi almak ve fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.